Makaron z pieczonymi pomidorami i serem feta

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Ostatnio w internecie rządzi to danie. Pomidorki koktajlowe pieczone z serem feta i podane z makaronem. Danie proste i szybkie w wykonaniu. Bardzo aromatyczne. Polecam użyć prawdziwej greckiej fety i dojrzałych pomidorków koktajlowych. Danie warte przygotowania.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag pomidorków koktajlowych
    15 dag sera feta
    25 dag makaronu spaghetti
    2 łyżki oliwy
    2 ząbki czosnku
    sól do smaku
    oregano suszone według uznania
    pieprz ziołowy według uznania
    papryka słodka według uznania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Makaron z pieczonymi pomidorami i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidorki myjemy i osuszamy, przekładamy do naczynia do zapiekania, na środek kładziemy ser feta. Polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku do miękkości w temperaturze 190 stopni. W trakcie pieczenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Miękkie pomidory rozgniatamy z fetą widelcem. Dodajemy przyprawy do smaku.
  • 2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Gorący dodajemy do gorących pomidorów. Dokładnie mieszamy i podajemy.
  • 3. Smacznego życzę. Przed podaniem można udekorować świeżymi listkami bazylii.

Porady

Porcja dla 3 osób. Pomidorki można poprzekrawać na pół. Gdyby długo były twarde można podlać odrobiną gorącej wody. Można użyć dowolnych ziół i przypraw. Danie można przygotować wcześniej, a później odgrzać w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Makaron Pomidor Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować