Makaron z pieczarkami na białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
2.W 250 ml wrzątku rozpuścić kostkę rosołową.
3.Kurczaka drobno pokroić i podsmażyć na łyżce masła, aż nabierze złocistego koloru. Zdjąć z patelni.
4.Pieczarki umyć, drobno pokroić i podsmażyć na tej samej patelni, na drugiej łyżce masła. W międzyczasie drobno posiekać cebulę i dodać na patelnię. Smażyć razem przez około 10 minut. Po tym czasie dodać usmażonego kurczaka i zalać połową przygotowanego bulionu i 1/2 szklanki białego wina. Mieszając od czasu do czasu pozwolić płynom nieco odparować (powinna go zostać na patelni dosłownie odrobina).
5.Po tym czasie na patelnię dodać gotowy makaron, zalać pozostałą częścią bulionu i dodać starty parmezan. Mieszać trzymając patelnię na małym ogniu aż do roztopienia się sera (to może trochę zająć, ale nie należy się zniechęcać powstałymi w międzyczasie grudkami :) ).
Komentarze