makaron z pieczarkami na białym winie

4.49 (160 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Coś wykwintnego, także na co dzień :)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pełnoziarniste penne: 250 gramów
    - pieczarki: 5 sztuk
    - pierś z kurczaka: 1 sztuka
    - cebula: 0.5 sztuki
    - białe wino: 0.5 szklanki
    - masło: 2 łyżki
    - kostka rosołowa: 1 sztuka
    - wrzątek: 250 mililitrów
    - parmezan: 40 gramów
    - natka pietruszki: 0.25 pęczka
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z pieczarkami na białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  • 2. W 250 ml wrzątku rozpuścić kostkę rosołową.
  • 3. Kurczaka drobno pokroić i podsmażyć na łyżce masła, aż nabierze złocistego koloru. Zdjąć z patelni.
  • 4. Pieczarki umyć, drobno pokroić i podsmażyć na tej samej patelni, na drugiej łyżce masła. W międzyczasie drobno posiekać cebulę i dodać na patelnię. Smażyć razem przez około 10 minut. Po tym czasie dodać usmażonego kurczaka i zalać połową przygotowanego bulionu i 1/2 szklanki białego wina. Mieszając od czasu do czasu pozwolić płynom nieco odparować (powinna go zostać na patelni dosłownie odrobina).
  • 5. Po tym czasie na patelnię dodać gotowy makaron, zalać pozostałą częścią bulionu i dodać starty parmezan. Mieszać trzymając patelnię na małym ogniu aż do roztopienia się sera (to może trochę zająć, ale nie należy się zniechęcać powstałymi w międzyczasie grudkami :) ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować