Makaron z pesto ze szparagów

4.5 (151 ocen)

  • 25 min

Dzisiaj miałam bardzo mało czasu na przygotowanie obiadu. Na szczęście nie brakuje u mnie nigdy warzyw. W całej stercie wspaniałości wynalazłam szparagi. W połączeniu ze świeżym aromatem rukoli i czosnkiem smakowały wyśmienicie.

  • 25 min

Składniki:

  • 8 sztuk szparagów
    125 g rukoli
    1 ząbek czosnku
    5 łyżek startego parmezanu
    10 dag żółtego sera
    1/3 szklanki oliwy z oliwek
    sól, pieprz

    makaron spaghetti
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z pesto ze szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garze gotujemy wodę z dodatkiem soli i odrobiny oleju. Od szparagów odcinamy główki, resztę kroimy na 2 cm kawałki i wrzucamy do gotującej się wody na 3 minuty, a następnie łyżką cedzakową wykładamy.
  • 2. Do blendera wrzucamy 2/3 rukoli, dodajemy czosnek, sery, oliwę, przyprawy i ugotowane szparagi. Wszystko dokładnie mielimy blenderem na krem. W razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem. Jeżeli sos wyjdzie za gęsty, można dodać odrobinę wody spod makaronu.
  • 3. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. 1 minutę przed zakończeniem gotowania wrzucamy główki szparagów. Całość cedzimy, mieszamy z sosem, dekorujemy główkami szparagów i rukolą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować