Makaron z pesto z rukoli, mozzarellą i smażonymi pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w sposób podany na opakowaniu.
2.Mozzarellę kroimy w kostkę.
3.Przygotowujemy pesto:
1) Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni
2) Wszystkie składniki pesto przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (mogą być wyczuwalne drobinki słonecznika). Na koniec doprawiamy pieprzem czarnym świeżo mielonym i solą.
4.Pomidorki kroimy na połówki. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę i układamy na niej połówki pomidorków (najpierw wewnętrzną stroną) i chwilę podsmażamy, następnie przewracamy je na drugą stronę i oprószamy suszonymi ziołami (bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi) i chwilę podsmażamy.
5.Gorący makaron mieszamy z pesto, układamy na nim kawałki mozzarelli i połówki usmażonych pomidorków.
Komentarze