Makaron z pesto z rukoli, mozzarellą i smażonymi pomidorkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pysznie, zdrowo, kolorowo i w kilka chwil, czyli makaron pełnoziarnisty z aromatycznym pesto z rukoli z mozzarellą i smażonymi pomidorkami.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 250 g makaronu pełnoziarnistego
    2) kulka mozzarelli (ok. 125 g)
    3) ok. 250 g pomidorków koktajlowych
    4) zioła prowansalskie
    5) suszona bazylia
    6) suszone oregano
    7) oliwa lub olej do smażenia
    Pesto:
    1) 100 g rukoli
    2) 2 garście listków świeżej bazylii
    3) 80 g pestek słonecznika
    4) 120 g sera grana padano
    5) 100 ml oliwy lub oleju rzepakowego
    6) sól, pieprz czarny świeżo mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pesto Dania z makaronem

Makaron z pesto z rukoli, mozzarellą i smażonymi pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w sposób podany na opakowaniu.
  • 2. Mozzarellę kroimy w kostkę.
  • 3. Przygotowujemy pesto:
    1) Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni
    2) Wszystkie składniki pesto przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (mogą być wyczuwalne drobinki słonecznika). Na koniec doprawiamy pieprzem czarnym świeżo mielonym i solą.
  • 4. Pomidorki kroimy na połówki. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę i układamy na niej połówki pomidorków (najpierw wewnętrzną stroną) i chwilę podsmażamy, następnie przewracamy je na drugą stronę i oprószamy suszonymi ziołami (bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi) i chwilę podsmażamy.
  • 5. Gorący makaron mieszamy z pesto, układamy na nim kawałki mozzarelli i połówki usmażonych pomidorków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Makaron Pomidor Rukola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować