Makaron z pesto szpinakowym i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak umyć, osączyć na sicie, zmiksować w blenderze razem z bazylią, pietruszką, oliwą, czosnkiem i solą. Do pesto można dodać też płatki migdałów lub ziarno sezamu, czy np. pistacje.
2.Płatki górskie zmielić pulsacyjnie w blenderze lub wrzucić do worka i rozbić tłuczkiem na drobną panierkę. Kotlety schabowe umyć, rozbić tłuczkiem na grubość 5-6 mm, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w jajku i panierce z płatków owsianych, podsmażyć z obu stron na złoty kolor. Zmniejszyć ogień do minimum, na każdym kotlecie ułożyć pół plasterka sera, przykryć patelnię, kotlety dusić 6-8 minut.
3.Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente ( według zaleceń producenta, u mnie 8-9 minut). Odcedzić i przełożyć do garnka. Dodać pesto, wymieszać, gotować na średnim ogniu 2 minuty.
4.Brokuły gotować w osolonej wodzie 7-8 minut. Odcedzić. Wymieszać z makaronem i pesto.
Komentarze