Makaron z pesto szpinakowym i brokułami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Makaron Ruote z pesto szpinakowym, migdałami i brokułami podaję z kotletem schabowym panierowanym z płatkach owsianych. Kolor zielony uzupełnia czerwień soczystego krajowego pomidora. Pycha!

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • pesto:
    -szpinak młody : 1 duży pęk około 500 g
    -bazylia świeża - 10-12 listków
    -natka pietruszki (posiekana) : 2 łyżki
    -oliwa z oliwek ( może być smakowa np. truflowa lub czosnkowa) : 80 ml
    -sól : 0,5 łyżeczki
    -czosnek : 1 ząbek
    -płatki migdałów : 4-5 łyżek (opcjonalnie)

    schabowy:
    -kotlety schabowe z kością : 4 sztuki
    -olej rzepakowy : 4 łyżki
    -sól : 1 łyżeczka
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -ser żółty pełnotłusty : 2 plastry
    -płatki owsiane górskie : 4 łyżki
    -jajko : 1 sztuka

    makaron :
    -makaron Ruote z pszenicy durum : 300 g
    -sól morska : 1 łyżka

    dodatki :
    - brokuły świeże lub mrożone ( różyczki) : 300 g
    -pomidor sezonowy krajowy : 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z pesto szpinakowym i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • domowe pesto ze szpinaku i ziół 1. Szpinak umyć, osączyć na sicie, zmiksować w blenderze razem z bazylią, pietruszką, oliwą, czosnkiem i solą. Do pesto można dodać też płatki migdałów lub ziarno sezamu, czy np. pistacje.
  • 2. Płatki górskie zmielić pulsacyjnie w blenderze lub wrzucić do worka i rozbić tłuczkiem na drobną panierkę. Kotlety schabowe umyć, rozbić tłuczkiem na grubość 5-6 mm, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w jajku i panierce z płatków owsianych, podsmażyć z obu stron na złoty kolor. Zmniejszyć ogień do minimum, na każdym kotlecie ułożyć pół plasterka sera, przykryć patelnię, kotlety dusić 6-8 minut.
  • 3. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente ( według zaleceń producenta, u mnie 8-9 minut). Odcedzić i przełożyć do garnka. Dodać pesto, wymieszać, gotować na średnim ogniu 2 minuty.
  • makaron z pesto szpinakowym i brokułami 4. Brokuły gotować w osolonej wodzie 7-8 minut. Odcedzić. Wymieszać z makaronem i pesto.
  • makaron ze szpinakiem, migdałami, brokułami 5. Danie podawać gorące udekorowane ćwiartkami pomidora.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować