Makaron z Pesto

0 (0 ocen)

  • 40 min

Domowy makaron ze świeżym pesto , dla wszystkich tych co lubią wyrazistą włoska kuchnie

  • 40 min

Składniki:

  • Makaron:
    3 jajka
    250 ml mąki

    Pesto
    bazylia
    czosnek
    orzeszki pinii
    sól gruboziarnista
    ser parmezan (bursztyn)
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaraon z Pesto 1. makaron:
    Na stolnicę lub blat przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wbić jajka.
    Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę(w czasie ugniatania delikatnie dosypać mąki ). Rozwałkować na placek, podsypując mąką.
    Rozwałkowany placek położyć na krawędzi stołu , dmuchnąć , jeżeli jest dobrze rozwałkowany to powinien podnosić się jak chustka .
    Podrzeć go w nierówne kawałki
    gotować ok 1-2 min( powinien być al dente)
    Pesto:
    Do moździerza wrzucić bazylie ( świeża bazylia , cały krzaczek) i zacząć ucierać. Dodać szczyptę soli i 3 ząbki czosnku, orzeszki pinii 25g i dalej ucierać, dolać łyżkę oliwy z oliwek oraz wetrzeć trochę sera.
    Do pesto dodać 2 łyżki wody z gotującego się wcześniej makaronu, wymieszać
    Makaron wyłożyć na patelnie oraz pesto i wszystko wymieszać .
    Podawać ze startym serem.
    smacznego

Porady

Czas przygotowania makaronu to jakieś 20 min, więc jeżeli zależy Wam na czasie , można użyć kupnego makaronu jednak smak całego dania będzie inny. Jeżeli ktoś nie ma parmezanu to może użyć sera cheddar też fajnie smakuje

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować