Makaron z parówkami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Niejeden Włoch pewnie złapał by się za głowę na widok takiego makaronu. Na szczęście my jesteśmy w Polsce, więc nie łapmy się za głowy tylko za widelce.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g makaronu, u mnie bucatini
    5 trójkącików ziołowego serka topionego
    6 parówek
    80 g rukoli
    pęczek rzodkiewki
    mała czerwona cebula
    garść mrożonego groszku
    sól ziołowa

Makaron z parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Makaron odcedzamy, zostawiamy 200 ml wrzątku spod gotowania makaronu.

    Do garnka ponownie przekładamy makaron, wlewamy wodę, dodajemy serki, pokrojone parówki, rzodkiewki, cienko pokrojoną cebulę i groszek. Podgrzewamy na małym ogniu, aż serki się rozpuszczą i dokładnie oblepią makaron. Na koniec wsypujemy rukolę i doprawiamy do smaku solą ziołową.

Porady

Wodę na makaron solimy w momencie, gdy już wrze. Do wody nie dodajemy oliwy/oleju, gdy gotujemy suchy makaron - olej tworzy na powierzchni makaronu powłokę i utrudnia oblepienie makaronu oraz wchłanianie sosu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy