Makaron z papryką i boczkiem

4.5 (157 ocen)

  • 30 min

Włoskie danie makaronowe - makaron świetnie komponuje się z papryką i niedużą ilością boczku, nasyci każdego głodomora.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g makaronu penne (lub innego)
    1 papryka żółta
    1 papryka czerwona
    1 papryka zielona
    1 czerwona cebula
    1 ząbek czosnku
    boczek wędzony kawałek 5x5x5 cm
    4 łyżki natki pietruszki
    1/2 cytryny
    2 kule mozzarelli
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z papryką i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron z papryką i boczkiem 1. Papryki oraz cebulę myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i rozgniatamy.
    Boczek kroimy w kostkę lub paski i podsmażamy. Gdy wytopi się tłuszcz zdejmujemy z patelni i na pozostałym tłuszczu podsmażamy paprykę, cebulę i czosnek (przez około 5 minut). Doprawiamy i odstawiamy na bok do lekkiego przestygnięcia.
  • Makaron z papryką i boczkiem 2. Makaron gotujemy al dente (wg wskazań z opakowania), odcedzamy i wrzucamy do podsmażonej papryki. Dodajemy boczek, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny - mieszamy. Makaron z papryką przekładamy do żaroodpornego naczynia, na wierzchu układamy plastry odsączonej mozzarelli (ok 0,5 cm grubości).
  • Makaron z papryką i boczkiem 3. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Makaron Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować