Podarowany przez Gosię zakopiański oscypek zaprzyjaźnił się z makaronem. Wyszło pyszne, aromatyczne danie. Dziękujemy Gosia. PS: zamiast suszonego tymianku użyjcie świeżego. My nie mieliśmy więc użyliśmy suszonego.
30 min
Składniki:
makaron penne
150 g sera oscypka
150ml śmietanka słodka 18%
suszony tymianek
pieprz
szczypiorek
150 g boczku wędzonego surowego
Makaron z oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotowałem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek pokroiłem w kostkę i podsmażyłem na suchej patelni. Wlałem śmietanę, dodałem starty na wiórki ser. Wsypałem tymianek. Dusiłem kilka minut. Wymieszaj dokładnie. Doprawiłem do smaku świeżo mielonym pieprzem. Ugotowany makaron połączyłem z sosem. Delikatnie wymieszałem. Posypałem pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze