6 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki octu
5 liści czerwonej kapusty
2 szklanki wody
Pozostałe składniki:
250 g pełnoziarnistych wstążek
200 g mrożonego, zielonego groszku
200 g wędzonej szynki
kilka listków świeżej bazylii
5 ogórków kiszonych
4 łyżki oliwy z oliwek
Makaron z niebieskimi jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnuszka. Zalewamy wodą i dodajemy ocet. Gotujemy przez kilka minut aż puści barwnik.
Do gorącej wody z liśćmi wrzucamy obrane jajka i pozostawiamy na godzinę.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy wędzoną szynkę pokrojoną w paseczki. Pod koniec dodajemy groszek oraz pokrojone w plasterki ogórki. Dodajemy odcedzony makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy z niebieskimi jajkami i listkami bazylii.
Komentarze