Makaron z niebieskimi jajkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min

Wesoło, kolorowo i wiosennie. ;)

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na jajka:

    6 jajek ugotowanych na twardo
    2 łyżki octu
    5 liści czerwonej kapusty
    2 szklanki wody

    Pozostałe składniki:

    250 g pełnoziarnistych wstążek
    200 g mrożonego, zielonego groszku
    200 g wędzonej szynki
    kilka listków świeżej bazylii
    5 ogórków kiszonych
    4 łyżki oliwy z oliwek

Makaron z niebieskimi jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnuszka. Zalewamy wodą i dodajemy ocet. Gotujemy przez kilka minut aż puści barwnik.
    Do gorącej wody z liśćmi wrzucamy obrane jajka i pozostawiamy na godzinę.

    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

    Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy wędzoną szynkę pokrojoną w paseczki. Pod koniec dodajemy groszek oraz pokrojone w plasterki ogórki. Dodajemy odcedzony makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy z niebieskimi jajkami i listkami bazylii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy