Makaron z mięsem mielonym i swojskim sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelnię wlać olej i dodać pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć ją na lekko rumiany kolor, jak już cebulę mamy podsmażoną wtedy dodać mięso mielone i razem podsmażyć do momentu aż mięso zmieni kolor. Po tym czasie wlać wodę, dodać paprykę słodką w proszku, majeranek, ziarenka smaku oraz ziela angielskie i liść laurowy dusić pod przykryciem do czasu aż mięso będzie miękkie a od przypraw zrobi się ładny kolor.
2.Gdy mięso jest już miękkie i wyparowała co najmniej szklanka wody podczas duszenia. Wtedy dodać cały koncentrat pomidorowy oraz majeranek i nadal dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu aż sos zacznie ładnie gęstnieć. W trakcie duszenia dodać cukier oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze z piętnaście minut do momenty ładnego gęstnienia sosu, doprawić jeszcze do smaku ziarenkami smaku i zdjąć z ognia.
3.Z początku przygotowywania tego dania nie wygląda ono zachęcająco, lecz na koniec jest jedno wielkie zaskoczenie i ten smak który powala na kolana. Mój własnoręcznie przygotowany sos z mięsem mielonym podałam z osobno ugotowanym makaronem drobnymi kolankami. Będą mnie zaraz hejtować, że lepsze by było ze swojskim makaronem, ale mam taki ból kręgosłupa, że cieszę się z tego, że mogę i taki obiad przygotować mojej rodzinie.
Komentarze