Makaron z mięsem mielonym i cukinią

4.5 (176 ocen)

  • 30 min

Pyszne danie makaronowe, do którego możemy użyć ulubionych warzyw.

  • 30 min

Składniki:

  • dla 3 osób:

    mala cukinia,
    marchewka,
    ćwierć małego selera korzeniowego,
    garść szpinaku,
    cebula,
    2 ząbki czosnku,
    ok. 300 g mięsa mielonego,
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
    ok. 1/2 szklanki wody lub bulionu,
    1/3 szklanki czerwonego wina,
    sól, pieprz, bazylia, tymianek, rozmaryn, oregano,
    starty parmezan do posypania gotowej potrawy,
    makaron do podania
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Bolognese

Makaron z mięsem mielonym i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa (oprócz szpinaku) obrać i pokroić w drobną kostkę. Mięso przesmażyć na małej ilości tłuszczu, co jakiś czas rozbijając je na mniejsze kawałki. Po kilku minutach dodać pokrojone warzywa (oprócz czosnku - dodac go, gdy mięso i warzywa będą prawie gotowe), smażyć do miękkości. Zalać wszystko winem, zredukować do połowy i dodać koncentrat z wodą lub bulionem. Przyprawić do smaku i gotować ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać szpinak i poczekać chwilkę, aż zmięknie. Danie podawać z makaronem, posypać startym parmezanem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować