Danie jest bardzo lekkie, wspaniały kremowy, orzechowy sos świetnie współgra z makaronem i brokułami. Polecam gorąco. Na pewno takie danie sprawdzi się jako szybki obiad.
20 min
Składniki:
400 g makaronu świderki,
200 g piersi z kurczaka,
sól,
pieprz,
papryka słodka,
250 g brokułów,
30 g orzeszki ziemne,
SOS:
1 łyżka masła,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki masła orzechowego,
3 łyżki sosu sojowego,
200 g śmietany kremówki,
150 ml mleka
Makaron z masłem orzechowym i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą, pieprzem i papryką, odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie podsmażamy ją na rumiano.
2.Brokuła dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę. Brokuła wkładamy do wrzątku i gotujemy 4-5 minut (po tym czasie brokuł powinien być jędrny i miękki). Brokuła wyjmujemy i wkładamy do miski z zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Wyjmujemy na sitko i czekamy aż obcieknie z wody.
3.Na patelni rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy drobną posiekaną cebulą i podsmażamy ją, po chwili dodajemy czosnek. Kolejno wlewamy mleko i dodajemy masło orzechowe. Całość gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając aż do rozpuszczenia masła. Dodajemy sos sojowy i śmietankę - całość zagotowujemy i wyłączamy ogień. Doprawiamy ewentualnie do smaku.
4. Do garnka z sosem dodajemy makaron, brokuła i kurczaka, całość mieszamy tak, aby sos pokrył wszystkie składniki. Każdą porcję posypujemy garścią orzeszków ziemnych. Smacznego ;)
Komentarze