W zależności od sezonu przygotowuje makaron z różnymi dodatkami: szpinakiem, jarmużem, botwinką itp. Mój kuchenny eksperyment z wykorzystaniem groszku wyszedł przepyszny! Polecam.
Składniki:
Składniki na 2- 3 porcje:
• 250 g makaronu wstążki z lubczykiem,
• Jedna podwójna pierś z kurczaka,
• 200 g groszku cukrowego,
• łodyga świeżego lubczyku,
• 1 łyżka sosu sojowego,
• Około 8 dag sera żółtego,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• Sól,
• Olej do smażenia,
Makaron z lubczykiem i groszkiem cukrowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Gotowy kroimy w kostkę . Tak przygotowany oprószamy przyprawami do smaku.
2.Groszek cukrowy gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Ugotowany odcedzamy.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy.
3.Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzanym umieszczamy mięso i smażymy do miękkości.
Ugotowany groszek dodajemy do mięsa i chwilkę razem smażymy.
4.Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do mięsa i groszku. Na koniec dodajemy makaron. Całość doprawiamy do smaku i podgrzewamy do momentu jak makaron się podgrzeje.
Danie porcjujemy. Przed podaniem oprószamy posiekanym lubczykiem.
Komentarze