Makaron z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybki w przygotowaniu makaron z łososiem w delikatnym sosie śmietanowo-koperkowym z dodatkiem serka mascarpone.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g. fileta z łososia
    sól, pieprz cytrynowy
    300g.makaronu małe świderki ( lub innego dowolnego)
    Sos śmietanowo-koperkowy:
    2 cebulki dymki
    2 ząbki czosnku
    250g. śmietanki 36%
    250g. serka mascarpone
    1 pęczek kopru
    sól, pieprz
    masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia umyć, usunąć skórę.
    Oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.
    Na patelni rozgrzać masło klarowane, smażyć rybę po 2-3 min( zależy od grubości fileta) z każdej strony.
    Rybę zdjąć z patelni, rozdrobnić na małe kawałki.

    Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.

    Sos śmietanowo-koperkowy:
    Cebulę i czosnek posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle klarowanym.
    Wlać śmietankę, dodać serek mascarpone, wymieszać.
    Dusić na minimalnym gazie do zgęstnięcia sosu.
    W między czasie wsypać koperek, doprawić solą i pieprzem.

    Makaron wymieszać dokładnie z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować