Makaron z leśnym sosem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Gruby makaron i delikatny sos z darów lasu to propozycja na codzienny szybki obiad, polecam na jesienne dni.Jednym słowem, prosto i smacznie:)

  • 35 min

Składniki:

  • 30 dag makaronu szerokie wstążki
    60 dag leśnych grzybów (rydze, maślaki, borowiki)
    1 cebula
    1 łyżka oliwy
    2 łyżki masła
    1 szklanka śmietany słodkiej 22%
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron z leśnym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuję w osolonym wrzątku z odrobiną oleju, odcedzam, trzymam w ciepłym miejscu.
  • 2. Sos:
    Grzyby oczyszczam, dokładnie płuczę i kroję na kawałki, cebulę siekam w kostkę.
    Na suchą patelnię wrzucam grzyby, duszę same do odparowania wody, wtedy dodaję oliwę i masło, oraz cebulę i duszę około 10 minut, po tym czasie wlewam słodką śmietankę , doprawiam sos do smaku solą oraz pieprzem, gotuję aż sos lekko zgęstnieje, zestawiam z ognia. Makaron wykładam na talerze, polewam sosem i posypuję posiekaną natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Makaron Maślak Rydze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować