Ekspresowe danie obiadowe z udziałem kurek w roli głównej. Obawiałam się trochę połączenia ich z cukinią, zupełnie niepotrzebnie, bo całość świetnie się zgrała smakowo. Danie znikło w mig więc chyba smakowało. Wam też polecam!
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
40 dag dowolnego makaronu-świderki lub kokardki
40 dag świeżych kurek
1 cukinia
1 por
½ cebuli
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka klarowanego masła
3 łyżki oleju
¾ szklanki słodkiej śmietanki 18%
10 dag serka pleśniowego brie
Pęczek natki pietruszki do posypania
Sól morska do smaku
Świeżo zmielony pieprz do smaku
Makaron z kurkami i cukinią w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki oczyścić , opłukać pod zimną bieżącą wodą. Por i cebulę pokroić w kostkę. Cukinii nie obierać , pokroić ze skórką na kawałki. Czosnek obrać posiekać drobniutko lub przecisnąć przez praskę. Na głębokiej patelni rozgrzać masło z olejem, wrzucić czosnek i posiekaną cebulę z porem, chwilę przesmażyć pod przykryciem aż się zeszkli. Po chwili dodać kurki oraz cukinię, dusić do momentu, aż połowa płynu odparuje, zalać słodką śmietanką, dodać pokrojony na kawałki serek brie, doprawić dobrze do smaku solą i pieprzem do smaku, gotować około 5 minut , sos lekko zgęstnieje i ser się rozpuści.
2.Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu wrzucić do sosu, całość wymieszać, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.
Komentarze