Makaron z kurczakiem z sosem pieczarkowym

4.5 (188 ocen)

  • Dla 2 osób

Szybkie, proste i sycące danie obiadowe.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Składniki:
    250 g makaronu penne lub innego "grubego"

    2 filety z piersi kurczaka (zanim zaczniemy cokolwiek gotować godzinę wcześniej marynujemy kurczaka w przyprawie + oliwa)
    250 g pieczarek
    1/2 dużej cebuli
    mała śmietana 12-18%
    przyprawy: do kurczaka, sól, pieprz
    1-1,5 łyżki mąki do zagęszczenia sosu (rozrobione w wodzie w ok 100 ml wody)
    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z kurczakiem z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka marynujemy w przyprawie do kurczaka + 1-2 łyżki oliwy. Odstawiamy na 1h do lodówki.
    Kroimy w kostkę.

    Cebulę kroimy w piórka a pieczarki w półtalarki.

    Makaron gotujemy al dente (w osolonej wodzie).
    W tym czasie smażymy cebulę na oliwie z małą ilością soli. Na drugiej patelni smażymy kurczaka.
    Do kurczaka dodajemy usmażoną cebulę i pieczarki. Podsmażamy do momentu aż pieczarki nie będą surowe, a woda trochę odparuje.
    Dodajemy śmietanę. Jeszcze przez 2-3 min wszystko gotujemy i zagęszczamy mąką jeżeli sos jest "luźny". Doprawiamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Makaron Pieczarki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować