Makaron z kurczakiem po chińsku

4.5 (186 ocen)

Chińskie danie

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka (250 g)
    1 marchewka
    1/4 średniego selera
    1/2 papryki czerwonej
    1 cebula
    kilka grzybów mun
    100 g pędów bambusa
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    sos sojowy
    1 opakowanie makaronu ryżowy
    marynata:
    1 łyżka miodu
    sok z 1/2 cytryny
    3-4 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka oleju
    1/2 łyżeczki przyprawy do kuchni chińskiej
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    1/3 łyżeczki imbiru
    duża szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Makaron z kurczakiem po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywne zapałki 1. Pierś z kurczaka pokroić w podłużne paski, zalać marynatą i odstawić do lodówki. Grzyby namoczyć. Wszystkie warzywa pokroić w "zapałkę".
  • Podsmażone warzywa 2. Podsmażyć, cały czas mieszając, zaczynając od marchewki i selera, potem dodać cebulę, cukinię i paprykę, a na końcu grzyby oraz pędy bambusa i smażyć jeszcze przez chwilę. Przełożyć do miski.
  • Mięso i warzywa 3. Usmażyć mięso (mniej więcej 3 minuty). Dodać warzywa i dokładnie wymieszać. Do 1/2 szklanki wody z moczenia grzybów dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, zagęścić potrawę.
  • Makaron z kurczakiem po chińsku 4. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzić. Przesmażyć mi łyżce oleju, przyprawić sosem sojowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby mun Kurczak Makaron ryżowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować