Makaron z kurczakiem i botwinką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny sposób na wykorzystanie liści botwinki.

  • 30 min

Składniki:

  • dla 2 - 3 osób:

    podwójna pierś kurczaka,
    pęczek lisci botwinki,
    ok. szklanki śmietanki 18% (może być też kremówka),
    2 ząbki czosnku,
    kilka plasterków fety,
    opcjonalnie łyżeczka masła,
    kilka łyżek startego parmezanu,
    sól, pieprz, ulubione przyprawy do drobiu (np. suszone zioła, słodka papryka)
    makaron do podania

Makaron z kurczakiem i botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka pokroić na małe kawałki, oprószyć ulubionymi przyprawami i usmażyć na małej ilości tłuszczu. Odłożyć na bok. Na patelnię po mięsie wrzucić drobno posiekany czosnek i pokrojone na duże kawałki liście botwinki. Dodać kawałeczek masła i krotko smażyć, tylko do momentu, kiedy botwinka zmięknie i zmniejszy objętość. Dodać kurczaka i zalać wszystko śmietanką. Zamieszać, dodać parmezan (ok. 2 łyżek) i poczekać kilka minut, aż sos zgęstnieje (gdyby sos był za rzadki, można ewentualnie zagęścić go odrobiną mąki). Doprawić solą i pieprzem, wkruszyć fetę. Sos podawać z makaronem. Danie posypać resztą parmezanu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy