MAKARON Z KREWETKAMI I SEZAMEM.

0 (0 ocen)

Przenoszenie się w różne zakątki świata za sprawą jedzenia to wspaniała przygoda.Klucząc paluchem po mapie, w ciepłym fotelu, dzięki pysznej strawie można wyobrazićsobie, jak tam jest. Nieokiełznane i nieprzetarte szlaki pokonuję na trasie "usta-przełyk-żołądek".

Składniki:

  • gniazda makaronowe pełnoziarniste
    20 krewetek
    3 ząbki czosnku
    papryczka chili
    2 czerwone papryki
    1 zielona papryka
    1 duży por
    pęczek posiekanego szczypiorku
    sos sojowy
    olej roślinny
    olej sezamowy
    3 łyżki sezamu

    Sos:
    5 łyżek sosu sojowego
    sok wyciśnięty z 1 cytryny
    2 łyżki brązowego cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z krewetkami i sezamem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzam i odstawiam.
  • 2. Przyrządzam sos.
    Sos sojowy mieszam z sokiem z cytryny i cukrem. Odstawiam, aby się "przegryzło".
  • 3. Krewetki rozmrażam, osuszam. Odrywam im ogonki, wyjmuję żyłkę z "brzuszka".
    Podsmażam je na oleju roślinnym do momentu, aż zaczną się zwijać w obwarzanek.
    Pora drobno kroję w pół plasterki, paprykę oczyszczam z gniazd nasiennym, kroję
    w drobne kawałki. Chili pozbawiam pestek i drobno siekam. Czosnek przeciskam przez
    praskę.
  • 4. zosnek, por szklę na tej samej patelni, na której smażyłam krewetki. Następnie dodaję paprykę,
    chili. Smażę ok. 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaję krewetki,po czym podlewam łyżką
    oleju sezamowego. Do tego wrzucam odcedzony makaron, smażę razem kilka minut, dodaję
    sezam, szczypiorek. Podsmażam.
    Całość zalewam sosem, duszę chwilę razem i podaję na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować