Makaron z klopsikami i młodą kapustą

5 (199 ocen)

  • Dla 4 osób

Pyszny i sycący kociołek z klopsikami, młodą duszoną kapustą i makaronem.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • klopsiki:
    -mięso mielone wołowo-wieprzowe lub wieprzowe : 400 g
    -cebula biała (posiekana) : 1 sztuka
    -czerstwe kajzerki : 2 sztuki
    -jajko (duże)
    -sól : 2 łyżeczki
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -suszony majeranek : 2 łyżki
    -papryka mielona słodka : 1 łyżka
    -czosnek : 2 ząbki
    -olej rzepakowy do smażenia : 100 ml
    -bułka tarta : 0,5 szklanki

    kapusta w sosie pomidorowym :
    -młoda kapusta : 200-300 g
    -pomidory w puszce : 800 g ( 2 puszki)
    -kiełbasa wędzona (chuda) : 100 g
    -czosnek : 2 ząbki
    -oliwa z oliwek lub olej rzepakowy : 2 łyżki
    -sól : 1 łyżeczka
    -cukier : 0,5 łyżeczki
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki

    makaron :
    -makaron np. wstążki szerokie karbowane, rurki, pióra, łazanki : 300-400 g
    -sól : 1 łyżka
    -olej rzepakowy : 1 łyżka
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z klopsikami i młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczywo namoczyć w zimej wodzie, odcisnąć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Mięso mielone wymieszać z cebulą, przyprawami, czosnkiem, jajkiem i kajzerkami.
  • 2. Dłonie zwilżyć zimną wodą, formować małe klopsiki, obtoczyć w bułce tartej, wrzucać na rozgrzany olej. Klopsiki podsmażyć z każdej strony na złoty kolor ( 4-5 minut).
  • 3. Kapustę poszatkować. Kiełbasę podsmażyć na oleju. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente według przepisu znajdującego się na opakowaniu (około 6 -8 minut).
  • 4. Do blendera wrzucić pomidory i przyprawy, zmiksować pulsacyjnie ( najlepiej, aby pozostały małe cząstki pomidorów). Na patelni rozgrzać oliwę. Czosnek obrać, posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć 5-10 sekund, dodać niezbyt dokładnie zmiksowane pomidory, zmniejszyć ogień. Do sosu włożyć klopsiki, kapustę i kiełbasę, dusić pod przykryciem 20 minut.
  • kociołek z makaronem i pulpecikami 5. Kapustę duszoną w sosie pomidorowym podawać z klopsikami i makronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować