Makaron z klopsikami i młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczywo namoczyć w zimej wodzie, odcisnąć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Mięso mielone wymieszać z cebulą, przyprawami, czosnkiem, jajkiem i kajzerkami.
2.Dłonie zwilżyć zimną wodą, formować małe klopsiki, obtoczyć w bułce tartej, wrzucać na rozgrzany olej. Klopsiki podsmażyć z każdej strony na złoty kolor ( 4-5 minut).
3.Kapustę poszatkować. Kiełbasę podsmażyć na oleju. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente według przepisu znajdującego się na opakowaniu (około 6 -8 minut).
4.Do blendera wrzucić pomidory i przyprawy, zmiksować pulsacyjnie ( najlepiej, aby pozostały małe cząstki pomidorów). Na patelni rozgrzać oliwę. Czosnek obrać, posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć 5-10 sekund, dodać niezbyt dokładnie zmiksowane pomidory, zmniejszyć ogień. Do sosu włożyć klopsiki, kapustę i kiełbasę, dusić pod przykryciem 20 minut.
5.Kapustę duszoną w sosie pomidorowym podawać z klopsikami i makronem.
Komentarze