Makaron z karmelizowaną cebulą i kozim serem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Karmelizowana czerwona cebula,pysznie komponuje się z makaronem,kozim serem i orzechami włoskimi.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g kolorowego makaronu(penne,kokardki,świderki)
    2 czerwone cebule
    150 g sera koziego(twardego)
    1 łyżka brązowego cukru
    1,5 ciemnego octu balsamicznego
    1 łyżka oliwy z oliwek
    20 g orzechów włoskich
    1/2 pęczka szczypiorku
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Karmel

Makaron z karmelizowaną cebulą i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.Dusić przez 5 minut na rozgrzanej oliwie z oliwek,
    doprawić solą i pieprzem.
    Następnie cebulę posypać cukrem i karmelizować około 1-2 minuty,wlać ocet balsamiczny i gotować przez 3 minuty.
  • 2. Makaron ugotować al dente,zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
    Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni,ser kozi zetrzeć na tarce o dużych oczkach,szczypiorek posiekać.
  • 3. Makaron odcedzić,wyłożyć na duży talerz,rozłożyć na nim karmelizowaną cebulę,posypać startym serem,uprażonymi orzechami i posiekanym szczypiorkiem.
    Od razu podawać jeszcze ciepły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kozi ser Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować