Makaron z kapustą kiszoną i boczkiem

4.5 (172 ocen)

  • 20 min

Jest dokładnie takie , jak lubię - pyszne ,sycące i szybkie w przygotowaniu.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:

    250 g makaron świderki ( lub inny, jaki lubicie, ja użyłam nitek który mi został z niedzielnego obiadu

    500 g kapusty kiszonej (może być trochę więcej)

    2 cebule

    200-300 g boczku lub kiełbasy

    3 łyżki oleju

    2 liście laurowe

    3 ziarnka ziela angielskiego

    przyprawa uniwersalna

    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Makaron z kapustą kiszoną i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę pokroić, włożyć do garnka, podlać ciepłą wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok 30 minut od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą, jeśli kapusta jest zbyt sucha.
  • 2. Dwie cebule obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Gdy będzie złota dołożyć pokrojony w kostkę boczek. Podsmażyć i dodać kapustę wszystko razem dusić ok. 10 min
  • 3. Całość doprawić pieprzem i przyprawa uniwersalna.Makaron ugotować al dente, dodać do kapusty i wymieszać.

Porady

Możemy dodać pieczarki lub suszone grzyby ,oczywiście wcześniej namoczone.Może danie nie wygląda zbyt pięknie, ale smakuje świetnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować