Makaron z kapustą, kiełbaską i pieczarkami a'la łazanki

0 (0 ocen)

Uwielbiam łazanki w różnych wersjach. Tym razem zrobiłam z pieczarkami, kiełbasą śląską i kiszoną kapustą, polecam! No i oczywiście z moimi ulubionymi świderkami ;)

Składniki:


  • 250 g makaronu świderki
    300 g pieczarek
    4 małe kiełbaski śląskie
    1 cebula
    400 g kiszonej kapusty
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    Pieprz czarny do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Łazanki

Makaron z kapustą, kiełbaską i pieczarkami a'la łazanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kapustę kiszoną zalać niewielką ilością wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować 15-20 minut, odcedzić (zachować troszkę wody), przestudzić.
    Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plastry, odstawić na bok.

    Cebulę posiekać, kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić razem do rondla, smażyć, aż z kiełbaski wytopi się tłuszcz i cebula się zeszkli.

    Dodać pokrojone pieczarki, wymieszać, smażyć 5 minut.

    W tym czasie ugotowaną kapustę pokroić. Wrzucić kapustę do rondla, wymieszać, dusić razem.

    W tym czasie ugotować makaron, odcedzony wsypać do kapusty z dodatkami, wymieszać, doprawić potrawę pieprzem (ja już soli nie dodaję, kiełbasa i kapusta są wystarczająco słone). Podgrzewać całość chwilę aby smaki się przegryzły. Jeśli potrawa jest za sucha podlewam ją kilkoma łyżkami wody z gotowania kapusty i mieszam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Makaron Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować