Makaron z kaczką i boczniakami

0 (0 ocen)

Makaron w delikatnym sosie z kawałkami piersi z kaczki i boczniakami. Smaczne i sycące danie, które przygotowałam w woku. Polecam na obiad :)

Składniki:

  • 250g makaronu
    2 piersi z kaczki
    250g grzybów boczniaków
    3 dymki
    1 pęczek szczypiorku
    ok 1 1/2 szklanki buliony drobiowego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    sól i pieprz

    MARYNATA:
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka octu ryżowego
    1 łyżka oleju sezamowego
    1 ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z kaczką i boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kaczki oczyścić ze skóry i pokroić na małe kawałki, takie na jeden kęs. Czosnek rozetrzeć i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Włożyć pokrojone mięso i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3godziny.
  • 2. Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie.
    Na patelni (wok) rozgrzać niewielką ilość oleju i wrzucić posiekaną dymkę. Kiedy się zeszkli dołożyć skrojone w paseczki boczniaki i usmażyć. Wrzucić zamarynowane kawałki kaczki i oprószyć mąką. W momencie jak mięso zmieni kolor zalać bulionem, tak aby wszystko przykrył. Przyprawić i chwilę dusić, ale bardzo krótko, gdyż mięso może stać się twarde. Dodać ugotowany makaron i całość wymieszać. Na końcu dodać posiekany szczypiorek. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Grzyby Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować