Makaron z jajkiem, szpinakiem i kurczakiem

4.5 (178 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

W lodówce zalegało mi trochę ugotowanego makaronu, niewykorzystana papryka i szpinak oraz kilka polędwiczek z kurczaka. Stworzyłam z nich więc pyszne i błyskawiczne danie :)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -3 szklanki ugotowanego makaronu
    -3 jaja
    -3 ząbki czosnku
    -5-6 polędwiczek z kurczaka
    -200 g mrożonego szpinaku w bryłce
    -100 g śmietany 12%
    -1/2 czerwonej papryki
    -sól, pieprz kolorowy świeżo mielony
    -oliwa z oliwek do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Makaron z jajkiem, szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Polędwiczki myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w sporą kostkę. Wrzucamy na głęboką patelnię z rozgrzaną oliwą, posypujemy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, podsmażamy dwie minuty.

    2. Dodajemy szpinak, smażymy często mieszając do jego rozpadnięcia. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wlewamy śmietanę. Całość mieszamy, przykrywamy patelnię i dusimy 5 minut.

    3. Dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Na wierzch wbijamy jajka, posypujemy je solą i świeżo zmielonym pieprzem, przykrywamy patelnię i dusimy całość pod przykryciem przez 3-4 minuty do ścięcia jaj. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Makaron Papryka Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować