W lodówce zalegało mi trochę ugotowanego makaronu, niewykorzystana papryka i szpinak oraz kilka polędwiczek z kurczaka. Stworzyłam z nich więc pyszne i błyskawiczne danie :)
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
-3 szklanki ugotowanego makaronu
-3 jaja
-3 ząbki czosnku
-5-6 polędwiczek z kurczaka
-200 g mrożonego szpinaku w bryłce
-100 g śmietany 12%
-1/2 czerwonej papryki
-sól, pieprz kolorowy świeżo mielony
-oliwa z oliwek do smażenia
Makaron z jajkiem, szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Polędwiczki myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w sporą kostkę. Wrzucamy na głęboką patelnię z rozgrzaną oliwą, posypujemy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, podsmażamy dwie minuty.
2. Dodajemy szpinak, smażymy często mieszając do jego rozpadnięcia. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wlewamy śmietanę. Całość mieszamy, przykrywamy patelnię i dusimy 5 minut.
3. Dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Na wierzch wbijamy jajka, posypujemy je solą i świeżo zmielonym pieprzem, przykrywamy patelnię i dusimy całość pod przykryciem przez 3-4 minuty do ścięcia jaj. Smacznego!
Komentarze