Makaron z fenkułem i szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę, fenkuł i pieczarki pokrój w paski, pomidorki na pół.
2. Na patelnię wlej łyżkę oliwy, wrzuć szynkę, fenkul i pieczarki. Podsmaż z 3-4 minuty. Dodaj pomidorki, podsmaż chwilę, wlej śmietankę. Sos chwilę pogotuj, dopraw solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
3. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Powinien być al'dente.
4. Podczas odcedzania zostaw ok 1/2 szklanki wody z gotowania.
5. Makaron dorzuć do sosu, wymieszaj, jeśli jest zbyt gęsty dolej wody która została z gotowania makaronu.
Makaron wchłonie część sosu. Od razu serwować. Nie powinno się go już ponownie podgrzewać, bo wchłonie cały sos i rozmiękknie.
Porady
Można pominąć w daniu szynkę, wówczas otrzymamy sos wegetariański.
Komentarze