Makaron z fenkułem i szynką parmeńską

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sos powstał z tego co było w lodówce, jest prosty i szybki w wykonaniu. Smakuje rewelacyjnie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g makaronu tortiglioni (duże rurki)
    6 średnich pieczarek
    150 g szynki parmeńskiej
    1/2 fenkulu
    10 pomidorów koktajlowych
    300 ml słodkiej śmietanki
    Oliwa do smażenia
    Świeży tymianek
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron z fenkułem i szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę, fenkuł i pieczarki pokrój w paski, pomidorki na pół.
    2. Na patelnię wlej łyżkę oliwy, wrzuć szynkę, fenkul i pieczarki. Podsmaż z 3-4 minuty. Dodaj pomidorki, podsmaż chwilę, wlej śmietankę. Sos chwilę pogotuj, dopraw solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
    3. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Powinien być al'dente.
    4. Podczas odcedzania zostaw ok 1/2 szklanki wody z gotowania.
    5. Makaron dorzuć do sosu, wymieszaj, jeśli jest zbyt gęsty dolej wody która została z gotowania makaronu.
    Makaron wchłonie część sosu. Od razu serwować. Nie powinno się go już ponownie podgrzewać, bo wchłonie cały sos i rozmiękknie.

Porady

Można pominąć w daniu szynkę, wówczas otrzymamy sos wegetariański.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fenkuł (koper włoski) Makaron Pomidor Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować