Makaron z fasolą

5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W ramach urozmaicania codziennego menu - danie z fasolą :)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g fasoli jaś
    2 marchewki
    2 cebule
    2 pomidory
    1 papryczka chili
    1 laska dobrej, wiejskiej kiełbasy
    1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki białego wytrawnego wina
    200 g makaronu (u mnie muszelki)
    garść listków bazylii
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasola z sosem 1. Fasolę namoczyć i odstawić na cała noc. Potem ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę pokroić drobno, marchewki zetrzeć na tarce o grubym oczku i podsmażyć razem. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, a następnie fasolę i pomidory. Całość podlać wodą i winem, dodać chili i bazylię, doprawić i smażyć jeszcze 10 minut.
  • Makaron z fasolą 2. Makaron ugotować al dente i wymieszać z sosem. Smacznego :)

Porady

Można wykorzystać fasolkę z puszki. Można pominąć kiełbasę i wtedy będziemy mieli pełnowartościowy posiłek bezmięsny :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola jaś

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować