Dziś dość nietypowe połączenie, bo makaron z dynią i sosem śmietanowym. Choć pozornie może wydawać się, że te dwie rzeczy do siebie nie pasują - spróbujcie i przekonajcie się, że warto:).
15 min
Dla 2 osób
Składniki:
200g makaronu tagliatelle
400g dyni, u mnie hokkaido (waga po usunięciu pestek i obraniu, hokkaido nie wymaga obierania)
200ml śmietanki 30%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki masła
ser grana padano tarty - do posypania
siekana natka pietruszki - do posypania
Makaron z dynią w śmietanowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię kromy w małą kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym maśle do zarumienienia, po czym podlewamy niedużą ilością wody i dusimy do miękkości przez około 10 minut. Wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy chwilę do momentu aż sos zgęstnieje.
2.Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łączymy z przygotowanym sosem. Przed podaniem posypujemy startym serem i posiekaną natką pietruszki.
Komentarze