Makaron z dynią w śmietanowym sosie

3.5 (6 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Dziś dość nietypowe połączenie, bo makaron z dynią i sosem śmietanowym. Choć pozornie może wydawać się, że te dwie rzeczy do siebie nie pasują - spróbujcie i przekonajcie się, że warto:).

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 200g makaronu tagliatelle
    400g dyni, u mnie hokkaido (waga po usunięciu pestek i obraniu, hokkaido nie wymaga obierania)
    200ml śmietanki 30%
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    2 łyżki masła
    ser grana padano tarty - do posypania
    siekana natka pietruszki - do posypania
Wystaw ocenę:

3.5 (6 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z dynią w śmietanowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kromy w małą kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym maśle do zarumienienia, po czym podlewamy niedużą ilością wody i dusimy do miękkości przez około 10 minut. Wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy chwilę do momentu aż sos zgęstnieje.
  • 2. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łączymy z przygotowanym sosem. Przed podaniem posypujemy startym serem i posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować