Makaron z dynią i serem pleśniowym

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Makaron z dynią i serem pleśniowy jest potrawą pełną kontrastów smakowych.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 dyni hokkaido
    1 cebula
    6 łyżek śmietanki 30%
    1-2 łyżki sera pleśniowego Danish Blue
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    3 łyżki orzeszków pinii
    1 łyżka oliwy
    sól, pieprz do smaku
    liście bazylii
    pappardelle - makaron jajeczny
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z dynią i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pappardelle z dynią i serem pleśniowym 1. Cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażyć na oleju.
    Dodać pokrojoną dynię (kostka, kulki), lekko posolić, dodać 1/3 filiżanki wody.
    Dusić dynię ok.10-15 minut pod przykryciem, do miękkości.
    Po odparowaniu wody dodać śmietankę, paprykę, zioła prowansalskie.
    Gotować ok 5 minut na małym ogniu, aby sos zredukował się do połowy.
    Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
    Na suchej patelni uprażyć orzeszki pinii.
    Ugotować makaron.
    Dodać makaron na patelnię z sosem i dynią, wymieszać.
    Po wyłożeniu na talerz, posypać makaron pokuszonym serem pleśniowym, prażonymi piniolami, dodać bazylię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować