makaron z dynią

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dania sama w sobie jest mdła ale dzięki odpowiednim dodatkom oraz przyprawą nabiera nowego smaku. Danie to smakuje mojemu 3-letniemu synkowi i mężowi, który nie lubi dyni a ten makaron zjada i prosi o dokładkę.

  • 20 min

Składniki:

  • 300 g dowolnego makaronu np. kokardki, penne, tagliatelle
    300 g piersi z kurczaka
    250 g dyni
    150 g pieczarek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    150 ml śmietany 30%
    tymianek
    sól, pieprz
    masło klarowane albo olej do obsmażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię pokroić w kostkę 2x2 cm. Pieczarki pokroić w paseczki. Pierś, cebulę, czosnek pokroić w dowolną kostkę.
  • 2. Makaron wstawić do gotowania wg przepisu na opakowaniu. W czasie gdy się gotuje przygotujemy sos.
  • 3. Rozgrzać masło/olej na patelni i wrzucić dynię by się zrumieniła. Zamieszać by się nie przypaliła. Gdy się zarumieni na patelnię włożyć pozostałe składniki tj: pierś, cebulę, czosnek, pieczarki. Dodać sól, pieprz i tymianek. Smażyć chwilę by składniki nie były surowe. Gdy dynia będzie miękka zacznie się rozpadać. To dobrze wtedy wytworzy się sos dyniowy. Na koniec gdy składniki będą miękkie wlać śmietanę i zagotować.
  • 4. Ugotowany makaron przełożyć do makaron. Wymieszać. Całość posypać pietruszką.

Porady

Jeżeli ktoś lubi dużo sosu wtedy można dodać więcej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować