Makaron z cukinii z fetą i indykiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne i zdrowe danie.

  • 45 min

Składniki:

  • na 2-3 porcje:

    duża cukinia,
    400 g indyka lub kurczaka,
    2 pomidory,
    mała papryka,
    kilka grubych plastrów fety,
    garść oliwek,
    cebula,
    2-3 ząbki czosnku,
    kilka łyżek soku z cytryny i oliwy,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszone zioła (u mnie bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn),
    opcjonalnie starty parmezan do posypania gotowej potrawy, świeża bazylia

Makaron z cukinii z fetą i indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię zetrzeć na spiralnej tarce do warzyw (temperówce) na makaron szerokości tagliatelle (mogą być też szersze lub węższe). Indyka oprószyć przyprawami, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, odsączyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno posiekaną cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę, smażyć kilka minut (do miękkości). Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek, plasterki oliwek, pozbawione gniazd nasiennych pomidory i kilka listków świeżej bazylii. Doprawić przyprawami użytymi wcześniej do mięsa. Makaron z cukinii przelać gorącą wodą, skropić oliwą i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Na talerzach układać porcje makaronu z cukinii, kurczaka i podsmażone warzywa. Pokruszyć fetę, opcjonalnie posypać startym parmezanem.

Komentarze

Podobne przepisy