"Makaron" z cukinii z domowym pesto

0 (0 ocen)

  • 25 min

Cukinia w formie makaronu i wspaniałe domowe pesto.

  • 25 min

Składniki:

  • cukinia ok. 600 g
    pestki dynii
    suszone pomidory 3-4 sztuki
    pesto
    bazylia świeża 42 g
    ząbek czosnku 4 sztuki
    pestki słonecznika 4-5 łyżeczek
    pistacje ok. 10 sztuk
    sól 1 raczej płaska łyżeczka
    oliwa z oliwek ok. 100 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pesto

"makaron" z cukinii z domowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy i trzemy wzdłuż na grubych oczkach, tak aby powstał makaron.
    Trzemy naokoło pomijając środek.
    Świeże listki bazylii ( u mnie z ogródka ) płuczemy i lekko osuszamy w ściereczce. Odmierzamy 42 g .
    Listki wkładamy do blendera, dodajemy pestki słonecznika, przepołowione ząbki czosnku, sól, pistacje, wlewamy ok. 50 ml oliwy i blendujemy. W trakcie blendowania dolewamy oliwę. U mnie ogólnie było to prawie 100 ml. Jeśli nie zużyjemy całego pesto, możemy je przechować. Pesto przekładamy do słoiczka, wierzch przykrywamy folią przezroczystą i odkładamy do lodówki. Następnego dnia po zdjęciu foli pesto będzie wciąż zielone.
    Makaron przekładamy na talerz, polewamy pesto. Na górze układamy pokrojone pomidorki i posyjujemy prażonymi pestkami dyni.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Suszone pomidory Pestki dyni Pestki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować