350g makaronu kukurydzianego (może być też zwykły)
350 g pieczarek
1 średnia cukinia
1 marchewka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 cebula
Sól, pieprz
Makaron z cukinią tuńczykiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule drobno siekamy i lekko przesmażamy na oliwie. Dodajemy pieczarki pokrojone w duże kawałki. Smażymy aż odparuje płyn. Przekładamy do miseczki. Cukinię myjemy i kroimy . Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelnie gdzie dusiły się pieczarki przekładamy cukinię i marchewkę. Dodajemy 3-4 łyżki oliwy i krótko przesmażamy. Podlewamy lekko wodą, nakrywamy i dusimy ok. 10 min aż warzywa zmiękną- pod koniec dodajemy pieczarki aby wszystkie składniki były ciepłe. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowy odcedzamy. Mieszamy razem z jarzynami, tuńczykiem i pieczarkami.- doprawiamy.
Komentarze