Makaron z cukinią, sosem serowym i bekonem

0 (0 ocen)

Cukinia wcale nie musi być nudna. Podana w towarzystwie wyrazistego sosu serowego i chrupiącego bekonu smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

  • 2 cukinie
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    pęczek natki pietruszki
    100g sera z niebieską pleśnią
    150g śmietany 12% (pół opakowania)
    sól, pieprz
    oliwa
    4 plastry surowego wędzonego boczku
    ulubiony makaron

Makaron z cukinią, sosem serowym i bekonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię pokroić w cienkie półplasterki, cebulę w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • 2. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, podsmażyć, dodać cukinię, poddusić. Wlać śmietanę, dodać pokrojony ser, dusić aż się rozpuści. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
  • 3. Plastry boczku usmażyć na brązowo na suchej patelni. Pokroić na mniejsze kawałki.
  • 4. Cukinię podawać z ulubionym makaronem ugotowanym wg przepisu na opakowaniu i chrupiącym bekonem.

Porady

Dobrym dodatkiem do tego dania będzie także uprażony słonecznik.

Komentarze

Podobne przepisy