Makaron z cukinią i tymiankiem

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sezonowe, lekkie danie - makaron z kurczakiem, cukinią i kremowym sosem z tymiankiem. To wspaniały letni obiad do zrobienia w pół godziny.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Makaron świderki - 200g (u mnie rzemieślnicze Nudle Śląskie)
    Kurczak mięso z udka bez kości - 400g
    Olej - 1 łyżka
    Cukinia - 1szt (u mnie 700g)
    Cebula - 2szt
    Serek twarożek do smarowania naturalny - 150g
    Tymianek świeży - 2 gałązki
    Sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z cukinią i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    Kurczaka kroimy na kawałeczki. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką słodką. Smażymy na oleju około 6-7 minut. Dodajemy tymianek - całe gałązki lub same listki. Cebulę kroimy w piórka, cukinię w plasterki (jeśli jest nieduża i świeża, można pozostawić w skórce i kroić razem ze środkiem). Warzywa dodajemy do kurczaka i smażymy, aż lekko zmiękną. Dodajemy twarożek i smażymy, aż sos lekko zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

    Makaron polewamy sosem. Przed podaniem, danie warto posypać świeżo mielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Kurczak Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować