Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!
Dla 6 osób
Składniki:
-200 g makaronu świderki
-1/2 bakłażana
-1 młoda cukinia
-3 śiweże pomidory (obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) lub 1/2 pomidorów z puszki
-50 g mięsa mielonego
-cebula
-sól
-pieprz
-cukier
-ssuszona i świeża bazylia
-parmezan
-oliwa z oliwek
Makaron z cukinią i bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na patelni podsmaż bakłażany (wcześniej je posól i odstaw na 10-15 min, by puściły sok i pozbyły się goryczki). Zdejmij je z patelni. Na oliwie z oliwek zeszklij cebulę, dodaj mięso i smaż, aż tsraci surowość. Dodaj pomidory i cukinię, pokrojoną w plasterki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Duś pod przykryciem ok 15 min. Po tym czasie dodaj zioła i pokrojone w paski bakłażany. Znów podduś wszystko razem ok. 5 min. Podawaj z makaronem, posypane tartym parmezanem.
Komentarze