Makaron z cukinią i bakłażanem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • -200 g makaronu świderki
    -1/2 bakłażana
    -1 młoda cukinia
    -3 śiweże pomidory (obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) lub 1/2 pomidorów z puszki
    -50 g mięsa mielonego
    -cebula
    -sól
    -pieprz
    -cukier
    -ssuszona i świeża bazylia
    -parmezan
    -oliwa z oliwek

Makaron z cukinią i bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na patelni podsmaż bakłażany (wcześniej je posól i odstaw na 10-15 min, by puściły sok i pozbyły się goryczki). Zdejmij je z patelni. Na oliwie z oliwek zeszklij cebulę, dodaj mięso i smaż, aż tsraci surowość. Dodaj pomidory i cukinię, pokrojoną w plasterki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Duś pod przykryciem ok 15 min. Po tym czasie dodaj zioła i pokrojone w paski bakłażany. Znów podduś wszystko razem ok. 5 min. Podawaj z makaronem, posypane tartym parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy