Makaron z ciecierzycą w ostrym sosie podany na miksie sałat

0 (0 ocen)

  • 20 min

Danie wegetariańskie, szybkie w przygotowaniu, zdrowe i efektowne.

  • 20 min

Składniki:

  • - makaron pełnoziarnisty (200 g)
    - szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
    - passata (przecier pomidorowy)
    - przyprawy: czosnek, garam masala, zioła prowansalskie
    - mix sałat ze szpinakiem
    - ser mozzarella (wiórki)
    - pomidorki koktajlowe

Makaron z ciecierzycą w ostrym sosie podany na miksie sałat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy makaron, następnie przygotowujemy sos z passaty zagotowanej w garnku i doprawionej przeciśniętym przez praskę czosnkiem, garam masala i ziołami prowansalskimi. Mieszamy makaron z sosem i ciecierzycą. Na talerz wykładamy mix sałat, a następnie makaron. Ozdabiamy pomidorkami koktajlowymi i posypujemy mozzarellą.

Porady

Jeśli używamy suszonych ziół, warto przed dodaniem do sosu zaparzyć je przez chwilę w niewielkiej ilości wrzątku. Potrawa będzie bardziej aromatyczna.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy