Makaron z brokułem w sosie serowo-koperkowym

4.51 (200 ocen)

Szybkie w przygotowaniu, smaczne danie z makaronu.

Składniki:

  • 250 g kolorowego makaronu penne(1/2 opakowania)
    1 brokuł
    1/2 czerwonej papryki
    100 g szyki konserwowej
    2 ząbki czosnku
    1 szklanka śmietany 12 %
    100 g serka topionego (smak gouda)
    2 łyżki świeżego koperku lub
    1 łyżka suszonego
    2 łyżki masła
    sól, pieprz

    opcjonalnie:
    prażone ziarna słonecznika
    starty żółty ser
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z brokułem w sosie serowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron i podzielonego na różyczki brokuła ugotować w osobnych garnkach w osolonej wodzie al dente. Ugotowane odcedzić.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy pokrojoną w paski wędlinę, smażymy. Gdy szynka lekko się zrumieni, dodajemy pokrojoną w cienkie paski połówkę papryki, zmniejszamy ogień i podduszamy ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy.
  • 3. Szynkę podlewamy śmietaną, wrzucamy serek topiony. Całość trzymamy na małym ogniu, cały czas mieszając aż do roztopienia się serka. Gdyby sos był zbyt gęsty, można delikatnie podlać wodą. Gdy serek się roztopi i połączy ze śmietaną, na patelnię dodajemy ugotowany wcześniej makaron i brokuła, mieszamy, doprawiamy pieprzem i koperkiem.

Porady

Danie można podawać z posypanym na wierzchu startym serem i uprażonymi pestkami dyni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować