Makaron z brokułami, serem pleśniowym i prażonymi migdałami

4.51 (194 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczna i szybka propozycja obiadowa dla zabieganych. Makaron w sosie serowo-brokułowym z prażonymi migdałami.
Makaron jest syty i niewiele kosztuje, świetnie łączy się z zielonymi brokułami, można więc z niego wyczarować wiele pysznych dań. Doskonale zaspokaja głód i zajmuje niewiele czasu do przygotowania. Polecam na letni obiad.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag dowolnego grubego makaronu (ja miałam cienkie kolorowe rurki)
    1 brokuł
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka klarowanego masła
    ¾ szklanki słodkiej śmietanki do gotowania 22%
    10 dag sera pleśniowego
    ½ łyżeczki soku z cytryny
    ¼ szklanki płatków migdałowych
    Gałka muszkatołowa do smaku
    Świeżo mielony biały pieprz do smaku
    Sól himalajska do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Ser

Makaron z brokułami, serem pleśniowym i prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł ugotować na pół twardo w osolonym wrzątku z odrobiną cukru, odcedzić na sicie, pokroić na małe kawałki.

    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić.
    Na dużej patelni rozgrzać klarowane masło , zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać pokrojony lub pokruszony na kawałki ser pleśniowy, wlać śmietankę, całość mieszać do rozpuszczenia sera, doprawić sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą oraz białym pieprzem, dodać brokuł, gotować 2 minuty, wsypać makaron, całość wymieszać.

    Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, posypać danie. Podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Makaron Śmietanka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować