Makaron z borowikami, szynką parmeńską i młodym szpinakiem

4.5 (163 ocen)

  • 20 min

Szybka potrawa pachnąca zebranymi w tym roku grzybami w śmietanowym sosie znika w oka mnieniu

  • 20 min

Składniki:


  • 2 garście ususzonych prawdziwków
    300 ml śmietany 30%
    szynka parmeńska 250 gr
    1 duża cebula
    odrobina oleju
    150 gr młodego szpinaku
    papryka ostra
    1 kostka grzybowa
    200 gr dowolnego makaronu (ja użyłam penne)
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Szynki

Makaron z borowikami, szynką parmeńską i młodym szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzybki połamałam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do rondelka i dodałam kostkę grzybową. Zalałam wodą tak, aby lekko zakrywała grzyby i gotowałam aż grzyby zmiękły. Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie na odrobinie oleju zeszkliłam pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodałam pokrojoną drobno szynkę a następnie umyty i osuszony szpinak. Mieszałam aż szpinak się skurczy i dodałam śmietanę, doprawiłam papryką ostrą i mieszałam przez jakiś czas aż sos zgęstniał. Połączyć z makaronem.

Porady

Jeżeli ktoś nie lubi chemii w kuchni (ja osobiście jej unikam), może zrezygnować z kostki. Dodaje ona jednak animuszu grzybom.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby Makaron Szynka Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować