Szybka potrawa pachnąca zebranymi w tym roku grzybami w śmietanowym sosie znika w oka mnieniu
20 min
Składniki:
2 garście ususzonych prawdziwków
300 ml śmietany 30%
szynka parmeńska 250 gr
1 duża cebula
odrobina oleju
150 gr młodego szpinaku
papryka ostra
1 kostka grzybowa
200 gr dowolnego makaronu (ja użyłam penne)
sól
Makaron z borowikami, szynką parmeńską i młodym szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Grzybki połamałam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do rondelka i dodałam kostkę grzybową. Zalałam wodą tak, aby lekko zakrywała grzyby i gotowałam aż grzyby zmiękły. Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie na odrobinie oleju zeszkliłam pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodałam pokrojoną drobno szynkę a następnie umyty i osuszony szpinak. Mieszałam aż szpinak się skurczy i dodałam śmietanę, doprawiłam papryką ostrą i mieszałam przez jakiś czas aż sos zgęstniał. Połączyć z makaronem.
Porady
Jeżeli ktoś nie lubi chemii w kuchni (ja osobiście jej unikam), może zrezygnować z kostki. Dodaje ona jednak animuszu grzybom.
Komentarze