Bardzo smaczne a zarazem szybkie danie z dodatkiem grzybów leśnych.
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki;
ok 25 dag makaronu wstążki długie
40 dag świeżych leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki)
20 dag chudej wędliny w plastrach
1 cebula
2 łyżki klarowanego masła
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
świeży lubczyk
Makaron wstążki z grzybami leśnymi w sosie śmietanowo czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie;
Grzyby oczyszczamy i kroimy w talarki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnie wykładamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę smażymy do czasu aż trochę zmięknie. Następnie dodajemy grzyby, smażymy kilka minut co jakiś czas mieszamy. Dolewamy śmietanę, starty czosnek na małych oczkach oraz pokrojoną w paski wędlinę. Wszystko dusimy do czasu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Całość posypujemy posiekanym lubczykiem. Makaron gotujemy według informacji na opakowaniu, odcedzamy i przekładamy do sosu. Mieszamy i podajemy. Po wierzchu możemy posypać startym żółtym serem.
Komentarze