Makaron w warzywnym sosie

4.5 (194 ocen)

Tak podany makaron jest doskonałym dodatkiem do ulubionego mięsa, ale podany samodzielnie też tworzy smaczny i pożywny obiad.

Składniki:


  • ok. 200 g makaronu świderki
    2 cukinie
    2 czerwone papryki
    4 małe pomidory
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    100 ml wody
    sól, pieprz, bazylia
    3 łyżki oleju
    ok. 100 g żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron w warzywnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować, odcedzić.
    Olej rozgrzać na patelni. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku. Zeszklić. Dodać pokrojoną w paski paprykę i w pół-talarki cukinie. Smażyć ok. 5 minut.
    Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dodać do smażących się warzyw razem z koncentratem pomidorowym rozrobionym w wodzie. Przyprawić solą, pieprzem i bazylią, smażyć wszystko ok. 5 minut.
    Makaron wymieszać w sosem warzywnym. Przełożyć do naczynia do zapiekania, wysmarowanym masłem. Całość posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 5-10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować