Tak podany makaron jest doskonałym dodatkiem do ulubionego mięsa, ale podany samodzielnie też tworzy smaczny i pożywny obiad.
Składniki:
ok. 200 g makaronu świderki
2 cukinie
2 czerwone papryki
4 małe pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 ml wody
sól, pieprz, bazylia
3 łyżki oleju
ok. 100 g żółtego sera
Makaron w warzywnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować, odcedzić.
Olej rozgrzać na patelni. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku. Zeszklić. Dodać pokrojoną w paski paprykę i w pół-talarki cukinie. Smażyć ok. 5 minut.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dodać do smażących się warzyw razem z koncentratem pomidorowym rozrobionym w wodzie. Przyprawić solą, pieprzem i bazylią, smażyć wszystko ok. 5 minut.
Makaron wymieszać w sosem warzywnym. Przełożyć do naczynia do zapiekania, wysmarowanym masłem. Całość posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 5-10 minut.
Komentarze