Znacie czubrycę zieloną? Ja ostatnio zakochałam się w smaku i aromacie jaki nadaje potrawom. Na kolację poleca się szybki w przygotowaniu makaron, bardzo aromatyczny.
30 min
Składniki:
1 szklanka makaronu penne
1 ząbek czosnku
Pół małej cebuli
Szynka drobiowa lub kurczak
4 pomidorki koktajlowe
sól, pieprz, czubryca zielona
posiekana pietruszka
3 łyżki śmietany
2 łyżki startego żółtego sera
Makaron w sosie ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2. W tym czasie kroimy cebulkę w drobniutką kostkę, Szynkę w nieco większą. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i smażymy na małym ogniu do zeszklenia. Dodajemy szynkę, pomidorki i mieszamy. Przyprawiamy czubrycą, częścią posiekanej natki pietruszki, czosnek przeciskamy przez praskę. Gdy z patelni zacznie wydobywać się cudowny aromat dodajemy śmietanę. Mieszamy.
5. Makaron odcedzamy i bez hartowania dodajemy na patelnię. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników i posypujemy żółtym serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ser się rozpuści danie jest gotowe. Posypujemy pietruszką.
Komentarze