Makaron w sosie ziołowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Znacie czubrycę zieloną? Ja ostatnio zakochałam się w smaku i aromacie jaki nadaje potrawom. Na kolację poleca się szybki w przygotowaniu makaron, bardzo aromatyczny.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu penne
    1 ząbek czosnku
    Pół małej cebuli
    Szynka drobiowa lub kurczak
    4 pomidorki koktajlowe
    sól, pieprz, czubryca zielona
    posiekana pietruszka
    3 łyżki śmietany
    2 łyżki startego żółtego sera

Makaron w sosie ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
    2. W tym czasie kroimy cebulkę w drobniutką kostkę, Szynkę w nieco większą. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
    4. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i smażymy na małym ogniu do zeszklenia. Dodajemy szynkę, pomidorki i mieszamy. Przyprawiamy czubrycą, częścią posiekanej natki pietruszki, czosnek przeciskamy przez praskę. Gdy z patelni zacznie wydobywać się cudowny aromat dodajemy śmietanę. Mieszamy.
    5. Makaron odcedzamy i bez hartowania dodajemy na patelnię. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników i posypujemy żółtym serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ser się rozpuści danie jest gotowe. Posypujemy pietruszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy