Makaron w sosie z pomarańczowych warzyw

4.99 (173 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Czasami najlepsze są najprostsze dania. Tym razem przepis na pyszny fit makaron w sosie pomidorowym.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Makaron świderki – 400 g
    Pomidor-1 szt.
    Czerwona cebula – 2 szt.
    Cukinia-1 szt.
    Puszka krojonych pomidorów – 1 szt.
    Czosnek – 3 ząbki
    1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka brązowego cukru
    1 kostka bulionu warzywnego
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.99 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron w sosie z pomarańczowych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy makaron al dente według przepisu na opakowaniu zostawiając szklankę wody z makaronu.

    Oliwę rozgrzewamy w garnku i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie. Posiekany czosnek dodajemy do cebuli i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje.

    Podczas ostatnich 5 minut gotowania sosu pomidorowego zaczynamy smażyć na rozgrzanej patelni czerwoną cebulę i roladki z cukinii. Na koniec dodajemy do sosu makaron, mieszamy, gotujemy jeszcze przez minutę i gotowe.Dekorujemy pokrojonym pomidorem,przysmażoną cukinią i cebulą czerwoną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować