Makaron w sosie szpinakowym z serem feta

4.5 (147 ocen)

  • 30 min

Danie przygotowałam błyskawicznie, gdy córka miała apetyt na makaron. Szpinak i ser feta to doskonałe połączenie. Pomidory i dymka nadają posiłkowi atrakcyjnego wyglądu i również świetnie tutaj pasują.

  • 30 min

Składniki:

  • - makaron łazanki np. karbowane : 200-250 g
    - ser feta : 150-200 g
    - gęsty gogurt grecki : 2- 3 łyżki
    - szpinak świeży : duży pęczek 400-500 g
    -olej rzepakowy : 2-3 łyżki
    - sól czosnkowa : 1 łyżeczka
    - sól morska : 1 łyżeczka
    - pomidor świeży : 1-2 sztuki
    - cebula dymka : 1-2 sztuki
    - świeży koperek ( posiekany) : 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron w sosie szpinakowym z serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron 1. Zagotować 2 litry wody, wsypać sól. Do wrzątku wrzucić makaron, ugotować al dente ( według zaleceń producenta). Odcedzić. Pomidory umyć, pokroić w plasterki. Cebulę dymkę umyć, pokroić w ćwiartki lub drobniej.
  • liście świeżego szpinaku 2. Szpinak umyć i osączyć na sicie. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić szpinak, posypać solą czosnkową, smażyć 5-6 minut. Odlać wyciekającą wodę.
  • zdrowe i kolorowe 3. Szpinak przełożyć do blendera, dodać jogurt, zmiksować. Makaron polać sosem szpinakowym, posypać kawałkami sera feta. Podawać z pomidorami posypanymi koperkiem, udekorować cebulką dymką.

Porady

Do przygotowania dania potrzebujemy głębokiej patelni. Końcówki cebulki moczę w sosie szpinakowym, aby ładnie wyglądały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować