Makaron w sosie szpinakowym

0 (0 ocen)

Najlepszy sos ze szpinakiem!

Składniki:

  • 200g świeżego szpinaku
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki masła
    250g makaronu
    150ml śmietany 30%
    50g serka topionego
    100ml mleka
    100g sera żółtego
    Pomidorki do dekoracji
    Sól
    pieprz

Makaron w sosie szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Liście szpinaku opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić szpinak i dusić kilka minut.

    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię i zeszklić na łyżce masła, dodać przeciśnięty czosnek, dodać uduszony szpinak. Wymieszać, chwilę razem smażyć.

    Do garnuszka wrzucić serek topiony dodać śmietanę i mleko, zmiksować Benderem na gładko. Wlać do szpinaku. Gotować chwilę aż lekko zgęstnieje.

    Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować al-dente. Odcedzić i dodać do gorącego sosu, wymieszać.

    Ser żółty zetrzeć na tarce. Makaron nałożyć na talerze, posypać serem żółtym, udekorować pomidorkiem.

Komentarze

Podobne przepisy