około 150 -200 g mrożonego szpinaku
100 ml śmietanki 30 %
jeden serek topiony 100 g
4-5 sporych pieczarek
1-2 ząbki czosnku
1/3 główki cebuli
sól, pieprz do smaku
oliwa/olej do smażenia
ewentualnie oliwa smakowa ja użyłam takiej z dodatkiem chili aby sos był lekko ostry
makaron np. świderki (ilość na trzy osoby)
Makaron w sosie szpinakowo serowo pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na oliwie/oleju przesmażam cebule pokrojoną w kosteczkę. W trakcie przesmażania dodaje przeciśnięty ząbek czosnku. Przesmażam uważając aby nie spalić czosnku.
2. Makaron gotuje według przepisu na opakowaniu.
2. Pieczarki obieram i kroje bądź ścieram na tarce na grubych oczkach, dodaje je do patelni z cebulą, przesmażam aż do odparowania wody.
3. Następnie dodaje szpinak i smażę aż do rozmrożenia.
4. Pod koniec dodaje serek topiony i śmietankę, mieszam aż do rozpuszczenia i połączenia się smaków. Na sam koniec przyprawiam całość do smaku i gotowe :)
Komentarze