Makaron w sosie śmietanowo-serowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby

Delikatny acz mocno serowy sos doskonale smakuje razem z makaronem penne lub spaghetti.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Makaron np. spaghetti albo penne
    Śmietena np. piątnica
    koperek świeży lub granulowany
    camembert
    serek almette
    serek topiony w kostce
    cheddar w kawałku
    sól
    pieprz biały
    masło

Makaron w sosie śmietanowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron w sosie śmietanowo-serowym 1. Makaron gotujemy, odcedzamy i odstawiamy aż się ostudzi. Na patelni rozpuszczamy kostkę masła, na roztopione masło wrzycamy makaron i chwilę go podpiekamy, po chwili dodajemy do niego 2 łyżki serka almette (o takim smaku jaki lubimy), serek topiony i camembert dzielimy na małe kawałeczki i również wrzucamy na patelnię, trzemy cheddar i posypujemy danie, zalewamy wszystko 3 łyżkami gęstej śmietany dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy solą i szczyptą białego pieprzu. Mieszamy wszystko i grzejemy na patelni do momentu aż cały ser się rozpuści. Podajemy w misce lub głębokim talerzu. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy